Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Dworcowa 8c
88-140, Gniewkowo
Telefon:  +52 3585360
e-mail: mgops@mgops-gniewkowo.pl

SPZOZ Kraśnik • Skrzynka EPUAP
Skrzynka e-PUAP:
/mgopsgniewkowo/skrytka

ŚWIADCZENIA RODZINNE I WYCHOWAWCZE
52 358 53 62

DODATKI MIESZKANIOWE
52 358 53 62

KARTA DUŻEJ RODZINY
52 358 53 66

POMOC SPOŁECZNA
52 358 53 63; 64; 68

POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PODPROGRAM 2021

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności

Jak to robić?

Proste sposoby ograniczenia marnotrawstwa żywności w gospodarstwie domowym

Racjonalne gospodarowanie żywnością, to podstawa, a obecnie to już wyzwanie XIX wieku dla każdej osoby prowadzącej gospodarstwo domowe, czy to w mieście czy na wsi. Za każdym razem wyrzucając żywność musimy mieć na uwadze, że właśnie wyrzucamy do kosza pieniądze!

Nie trzeba robić rewolucji i wykręcać się brakiem czasu, wystarczy, że wpoimy pewne zasady, które przyczynią się krok, po kroku do rozsądnego gospodarowania żywnością.

Najczęstszym powodem, dla którego wyrzucamy żywność jest jej nieprzydatność do spożycia.

Zapominamy o sprawdzaniu daty ważności przydatności do spożycia produktów, a nie zastanawiając się nad tym, kupujemy za dużo produktów.

Powinno się rozważyć czy zużycie zakupionej dużej ilości produktów w krótkim czasie jest realne. Co oznacza zapis na etykiecie:

należy spożyć do” – jest to termin przydatności do spożycia, jeśli jest już po terminie – produkt nie nadaje się do spożycie – nie jedz go;

najlepiejspożyć przed” – jest to data minimalnej trwałości, do tego terminu produkt zachowuje swoje właściwości, jeśli był prawidłowo przechowywany, po tym terminie może ulec zmianie konsystencja, barwa, smak, ale nie wpływa to na ogólną jakość produktu i w związku z tym, jeśli nie widać przeciwwskazań, można zjeść ten produkt, ale robimy to na własną odpowiedzialność, chociaż może to też grozić zatruciem pokarmowym.

Podczas zakupów nie należy ulegać promocjom – okazuje się bowiem, że np. pakiety produktów „2+1″ kosztują często więcej niż trzy kupione pojedynczo.

Na ekonomiczne (duże, tzw. XXL) opakowania mogą wybierać osoby mające duże rodziny. W innych przypadkach może się okazać, że zamiast oszczędzić przepłacamy, ponieważ resztki niezjedzonego produktu trzeba będzie wyrzucić.

Kolejną przyczyną marynowania żywności jest jej nieodpowiednie przechowywanie. Odpowiednie przechowywanie czyli:

-nie przeładowywać lodówki

-między produktami w lodówce zachować odstępy, pozwalające na właściwą cyrkulację powietrza. Prawidłowe rozmieszczenie i pakowanie, zapobiega też mieszaniu się zapachów.

Świeżo kupione produkty powinno się umieszczać za tymi, które są już w lodówce

– Niewykorzystane produkty z posiłku, jeśli ich nie wykorzystamy następnego dnia, najlepiej zamrozić i wykorzystać w późniejszym terminie

Tworzenie listy zakupów – mimo, że statystyki mówią, że to najrzadszy powód marnowania żywności, to jednak w gospodarstwie domowym od tego należałoby zacząć!

Rozpoczynamy od zaplanowania posiłków na najbliższe dni, np. na tydzień oraz sprawdzenia stanów posiadania produktów w domu. Kupujemy tylko to co jest na liście. Ilość kupowanych produktów należy dopasować do realnych potrzeb, wielkości i stylu życia całej rodziny.

Jak nie marnować jedzenia!

Regularne sprawdzanie lodówki – które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie.

Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka?

1. Zupa Pho

Składniki:

– Szkielet upieczonego kurczaka

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– Kawałek selera

– 2 ząbki czosnku

– 1 cebula

– Korzeń imbiru wielkości kciuka

– 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni

– 3 łyżki sosu rybnego

– Łyżeczka brązowego cukru

– Pół opakowania makaronu chińskiego

– Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie)

– Sól

– Ostra przyprawa: chili, pieprz

Zaczynamy od umycia i obrania włoszczyzny. Warzyw nie kroimy,  tylko w całości wkładamy do garnka. Cebulę opalamy nad palnikiem lub grillujemy (jeśli mamy grill). Zeskrobujemy czarne, spalone fragmenty skórki i wkładamy do garnka. Dodajemy czosnek.

Na warzywach umieszczamy szkielet z upieczonego kurczaka, obrany z mięsa i zalewamy zimną wodą.

Do garnka dodajemy obrany, posiekany imbir (najłatwiej obrać imbir łyżeczką do herbaty, ściągając skórkę) oraz nasiona kolendry.

Na niewielkim ogniu gotujemy wywar do momentu aż zacznie „mrugać”. Nie zagotowujemy bulionu, czyli nie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać bąbelki powietrza wypychanego w górę przez temperaturę, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy, a właściwie podgrzewamy pod przykryciem przez 1,5, a najlepiej 2 godziny.

Powolne gotowanie w gorącej wodzie pozwala wydobyć wszystkie smaki i aromaty ze składników bulionu.

Przyprawiamy gotowy wywar: dodajemy sos rybny, sól, sos chili lub inną ostrą przyprawę (ilość wedle gustu).

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Podajemy: na talerz wykładamy makaron i kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie), zalewamy bulionem. Siekamy zioła: kolendrę, pietruszkę lub szczypior i posypujemy zupę.

2. Tortille z pieczonym mięsem

Składniki:

-200 g mąki (380 ml lub około 1 1/3 szklanki) – dowolna mąką, świetnie sprawdza się mąka chlebowa

-100 ml ciepłej wody

-2 łyżki oleju roślinnego

-Szczypta soli

Nadzienie:

-1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek

-Kawałek czerwonej kapusty

-Pęczek rzodkiewek

-Szklanka pieczonego mięsa

-4 łyżeczki keczupu

-1 łyżka majonezu

-1 łyżka jogurtu

Przygotuj nadzienie. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki w plasterki, porwij na małe kawałki mięso. Przełóż całość do misy. Dodaj łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, wymieszaj. Odstaw.

Wsyp do misy mąkę i sól. Wymieszaj. Wlej wodę i olej. Mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka połączy się z płynami. Przełóż na blat i wyrabiaj około 5 minut aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Uformuj kulę, podziel na 4 części (do patelni o średnicy 30 cm) lub na 6 części (patelnia 20 cm). Każdy kawałek rozwałkuj na bardzo cienki placek.

Rozgrzej dość mocno patelnię. Wyłóż placek na patelnię i podpiekaj po kilkanaście sekund z każdej strony, łącznie nie więcej niż minutę. Jeśli ciasto jest cieniutkie, to nie potrzebuje więcej.

Gdy na powierzchni tortilli zaczynają się tworzyć bąble powietrza, to znak, że ładnie się przypieka.

Pamiętaj, że patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej tortilla się nie upiecze tylko uwędzi.

Przekładaj gotowe placki na ściereczkę lnianą/bawełnianą i  zawiń, żeby tortilla trzymała ciepło.

Posmaruj tortillę keczupem, wykładaj nadzienie na placek, zwijaj w ciasny rulon. Podawaj.

3. Calzone

Składniki:

Ciasto:

-2 szklanki mąki

-Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów

-4 łyżki oliwy

-1 łyżeczka suszonych drożdży

-1/3 łyżeczki soli

-1/4 łyżeczki cukru

-9-10 łyżek cieplej wody

Nadzienie:

Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.:

-kurczak pieczony

-2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)

-15 cm chorizo

-10 cm cukinii

-2 łyżki oleju

-Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą

-Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan)

-Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny)


Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut. Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól i wymieszaj.


Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 4 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.
Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 4-5 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Jeśli ciasto jest suche, dodaj trochę wody – dwie-trzy łyżki.

Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem.

Odkryj ciasto, uderzeniem pięści spuść z niego powietrze. Ponownie uformuj kulę i podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym i nadziej farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając je na zakładkę.

Nagrzej piekarnik na 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).

Posmaruj za pomocą pędzelka wierzch każdego calzone jajkiem rozbełtanym z odrobiną zimnej wody. Zrób w każdym pierożku dwa, trzy otworki, by mogła z nich uchodzić para z piekących się warzyw.

Piecz calzone przez około 15-20  minut , albo do czasu aż ciasto ładnie się przyrumieni.

4. Mięso z pieczonego kurczaka przysmażone z warzywami

Składniki:

-Pieczone lub ugotowane mięso: drób, szynka

-Papryka czerwona

-Papryka żółta

-Brokuł

-Cebula

-Ząbek czosnku

-Łyżka startego imbiru

-Papryczka chili

-200 g pszennego makaronu chińskiego lub tagliatelle

-3 łyżki sosu sojowego

-1 łyżka cukru lub miodu

-2 łyżki oleju

-1 łyżka oleju sezamowego

-1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny

-1 łyżka nasion sezamu

-2 łyżki posiekanego szczypiorku

-Sól do smaku

Przygotowanie:


Zagotuj wodę na makaron. Do wrzątku wrzuć pokrojony na różyczki brokuł. Blanszuj 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową, odstaw. Zagotuj ponownie wodę, włóż do niej makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski. Mięso porwij na małe kawałki, albo posiekaj w paski.

Mocno rozgrzej olej w szerokim rondlu, wrzuć niego mięso i przysmaż aż się ładnie przypiecze. Zdejm z rondla a dodaj do niego cebulę, smaż przez chwilę, następnie wsypuj do rondla: czosnek, papryki, brokuł, papryczkę chili oraz imbir. Smaż ba intensywnym ogniu, często mieszaj, żeby warzywa się nie spaliły.


Po minucie, dwóch włóż z powrotem do rondla mięso, dodaj 2 łyżki sosu sojowego, cukier, ocet lub sok z cytryny i smaż wszystko razem, aż sos jaki wytworzy się podczas smażenia zgęstnieje i zamieni się w gładką glazurę.


Przełóż do rondla z warzywami makaron, dodaj łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, wymieszaj.
Podawaj danie posypane siekanym szczypiorkiem i podprażonym sezamem.

5. Enchiladas

Składniki:

Nadzienie

-Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika

-1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka)

-1 cebula

-Olej do smażenia

-Pietruszka lub kolendra

-150 g cheddara lub mozzarelli (użyliśmy w przepisie granulowanej mozzarelli, bo w sklepie nie było innej. Cheddar był, ale polski, który z oryginałem ma niewiele wspólnego)

-4 placki tortilli

Sos

-8 łyżek oleju

-3 łyżki mąki uniwersalnej

-2 łyżki ostrej papryki

-Pół łyżeczki suszonego oregano

-1/2 łyżeczki kuminu

-1/2 łyżeczki suszonego czosnku

-1/2 łyżeczki suszonej cebuli

-2 łyżki przecieru pomidorowego

-Szczypta cynamonu

-1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego

-2 szklanki rosołu (własnej roboty lub z kostki)

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzewamy olej. Wysypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, żeby rozpuściła się w tłuszczu. Podsmażamy na średnim ogniu. Kiedy lekko zbrązowieje, dodajemy ostrą paprykę i rozprowadzamy w zasmażkę.

Chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy bulion, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby w sosie nie było grudek. Doprawiamy: oregano, kuminem, czosnkiem, cebulą i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut. Na koniec doprawiamy octem i solą (jeśli bulion był solony, ostrożnie z solą).
Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę smażymy. Mięso siekamy na małe kawałki i dodajemy do cebuli. Znów chwilę smażymy, głównie po to, żeby mięso się ogrzało. Dodajemy posiekaną zieleninę.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy centymetrowej grubości warstwę sosu. Tortille zwilżamy wodą i podgrzewamy na suchej patelni lub około 1 minuty w mikrofali. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy na nim nadzienie, posypujemy serem i zwijamy w rulon.

Po ułożeniu wszystkich tortilli całość zalewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

6. Penne z sosem pomidorowym

Składniki:

-2 szklanki pokrojonego pieczonego, albo gotowanego kurczaka

-2 dymki, albo mała cebula

-2 łyżeczki pieprzu cayenne (dla tych co lubią ostrzejsze smaki)

-2 łyżeczki słodkiej papryki

-2 łyżki oleju rzepakowego

-Opakowanie makaronu (400 g) – rurki, albo świderki, albo cokolwiek co masz w szafce

-1 szklanka startej mozzarelli

-1/3 szklanki startego parmezanu

Sos pomidorowy:

 

-2 puszki całych pomidorów

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka miodu

-2 łyżki oliwy

-Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:


Zagotuj wodę, posól i gotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Na 2 minuty przed sugerowanym czasem odcedź makaron – powinien być lekko twardy.


Rozgrzej olej na patelni, posiekaj drobno cebulę i smaż 2 minuty (jeśli używasz szalotki) lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć temperaturę i smaż na intensywnym ogniu, aż mięso się podpiecze. Dodaj pieprz cayenne i paprykę, zamieszaj.


Wrzuć do blendera pomidory z puszek, czosnek, oliwę i mód i zmiksuj na gładko.


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z kurczakiem. Polej sosem pomidorowym i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Posyp wierzch mozarellą, a później parmezanem. Zapiekaj przez 15 minut


Inne przepisy

7. Gnocchi z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

-0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują)

-½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy

-1 jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków.


Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Rozbij jajko do miseczki, rozkłóć widelce i wylej na ziemniaki. Poskładaj rękami wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, posyp je delikatnie mąką. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem.


Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry. Podsyp mąką blat i z pierwszego plastra utocz wałek grubości kciuki. Jeśli będzie kleić się do stołu, podsyp delikatnie mąką. Pokój wałek
na niewielkie kluseczki. Jeśli masz ochotę i czas przygotuj duży widelec. Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie.


Zagotuj w szerokim garnku 2-3 litry wody, dobrze posól. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj gnocchi do wody. Nie za dużo, żeby się nie posklejały. Przemieszaj kluseczki delikatnie łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuj do momentu aż gnocchi wypłynął na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Gnocchi możena podać podsmażone z masłem albo z sosem pomidorowym.

 

8. Tosty z czerstwego chleba

Składniki

-12 kromek pieczywa (używalśmy ciabaty więc kromki były małe)

-4 jaja

-3/4 szklanki mleka

-3 łyżki miodu

-Szczypta cynamonu

-Szczypta gałki muszkatołowej

-Ekstrakt lub aromat waniliowy

-3 łyżki masła

-Odrobina cukru pudru do posypania

-Owoce, mogą być mrożone

Przygotowanie:

Jaja wybijamy do misy, dodajemy mleko, miód, przyprawy. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Mieszankę przelewamy do szerokiego naczynia. Płynu powinno by tyle, żeby kromka chleba mogła się zanurzyć co najmniej do połowy.

Chleb kroimy w nieco grubsze, centymetrowej grubości kromki. Układamy w naczyniu z masą mleczno-jajeczną. Moczymy około 30-45 sekund z jednej a potem z drugiej strony. Czas zależy od tego jak bardzo czerstwy jest chleb. Nie moczcie go za długo, bo zacznie się rozpadać. Pieczywo misie też jednak dobrze nasiąknąć płynem.

Kiedy chleb się moczy, rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła. Następnie, na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy tosty i smażymy około 1,5-2 minut. Smażymy w dość wysokiej temperaturze, żeby tosty ładnie się przyrumieniły. Uważajmy jednak, żeby grzanki się nie spaliły.

Gotowe tosty wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami.

Smacznego!

 

Najtrudniejszym jest zmiana nawyków, podejścia do przygotowania posiłków z obmyślanym planem, wydaje nam się, że to trudne, że nie mamy czasu, ale przez to marnujemy pieniądze, żywność i środowisko.

Co może zrobić pojedynczy konsument? Otóż może i powinien dla dobra nas wszystkich:

planować posiłki;

-robić listy zakupów

-czytać ze zrozumieniem daty ważności na etykietach produktów

-przechowywać żywność zgodnie z instrukcjami na opakowaniu

-wkładać nowo kupione jedzenie głębiej do lodówki,

-przygotowywać mniejsze porcje posiłków

-wykorzystać resztki

-zamrażać żywność

-dzielić się jedzeniem.

Budżet domowy, czyli sprawdź, gdzie znikają pieniądze…

Czy masz wrażenie, że pieniądze przeciekają przez palce? Może warto spróbować określić swój budżet domowy i znaleźć przyczynę wysysania z twojego domowego budżetu pieniędzy.

Zacznij od prostej, ale bardzo skutecznej metody codziennego spisywania wszystkich swoich wydatków przez cały miesiąc, a najlepiej dwa.

Nie potrzebujesz do tego niczego niezwykłego, wystarczy zwykły zeszyt, w którym zrobisz tabelkę z kilkoma rubrykami.

Rubryki to kategorie twoich zakupów, np. kultura, kredyty, żywność, leki, chemia, dojazdy, czynsz +media, inne…

Jak określić swój budżet domowy?

1. Najpierw zanotuj wszystkie swoje dochody (pensje, zasiłki, renty itp.).

2. Potem wypisz opłaty stałe typu czynsz, prąd, telefon, TV, internet, rata kredytu itd…

Żywność…

prawdopodobnie będzie ona największa w twojej tabeli wydatków po mediach.

Zapisuj wszystkie zakupy żywnościowe! Owoce, warzywa, nabiał, pizzę, lody i co tylko kupisz do jedzenia. Zapisuj, choćby skrótami, co to było i ile kosztowało. Takie drobiazgowe notowanie może wydawać się nieco uciążliwe, ale bardzo skutecznie zidentyfikuje źródło 'ucieczki’ pieniędzy z domowego budżetu…

Nie pomijaj niczego! Skrupulatnie zapisuj wydawane pieniądze, a pod koniec miesiąca znajdź chwilę na podliczenia w tabelce.

Teraz przeanalizuj swoje wydatki.

Już wiesz, na co najwięcej wydajesz pieniędzy?

Pierwszą grupą będą opłaty związane z utrzymaniem domu lub mieszkania (rachunki, czynsz przedszkole dla dzieci i zajęcia dodatkowe, karnety sportowe in.).

Drugą grupą będzie prawdopodobnie żywność.

Tutaj od razu mały praktyczny test. Zajrzyj do lodówki i sprawdź, czy przypadkiem nie masz przeterminowanych jogurtów, zwiędłych warzyw, dżemu z warstewką pleśni lub jajek sprzed dwóch miesięcy!

Jeśli odkryłaś coś w tym stylu w swojej lodówce, to znak, że  kupujesz za dużo żywności!

Przygotuj sobie wcześniej lista produktów, która powinna przynajmniej w części wyeliminować przypadkowe zakupy.

Następną rubryką sporych rozmiarów są kosmetyki i środki czystości. Tutaj bardzo częstym błędem, jaki popełniamy szczególnie pod wpływem reklam, jest zakup zbyt wielu  kosmetyków. Kupujemy kolejne specyfiki z nadzieją na cud kosmetyczny, otwieramy je, używamy mniej lub bardziej systematycznie. Część zdąży się przeterminować, zanim dotrzemy do końca tuby czy pojemnika, a my już rozglądamy się za następnym produktem, który zniweluje cellulitis, wygładzi zmarszczki, zagęści włosy i jeszcze nas odchudzi!

Całkiem pokaźną rubryką są przedmioty zebrane w kategorii INNE.

Mogą to być czasopisma, nitki, niteczki, kredki, książki, kino itd… Właściwie wszystko, co wiąże się z naszymi zainteresowaniami i przyjemnościami.

Podsumowanie

Uważnie przyjrzyj się własnym wydatkom. Zidentyfikuj zbędne produkty lub usługi, które zakupiłaś w tym miesiącu. Przemyśl, co niekorzystnie wpływa na twój budżet domowy i staraj się to wyeliminować. O praktycznych sposobach eliminowania zbędnych wydatków w kolejnym wpisie z tego cyklu.

Planowanie domowego budżetu nigdy nie powinno sprawiać, że wydatki są równe wpływom. Jeśli to możliwe dopisz pozycję „nieprzewidziane wydatki”, bo te w życiu zawsze się zdarzają, a jeśli nie – pozwoli Ci to zaoszczędzić i przygotować się na zdarzenia losowe w przyszłości. Docelowo poprawne zarządzanie finansami domowymi powinno być skonstruowane w ten sposób, by zostawała tak zwana poduszka finansowa, czyli łatwo dostępne środki, po które w razie nieprzewidzianej sytuacji możesz spokojnie sięgnąć!

Załącznik:

Plannerka_Budzet_miesieczny